Játék-, drog-, alkoholfüggőség? Mindenre van megoldás!

A Jézuska hozott nekünk egy C64-es számítógépet valamikor a kilencvenes évek elején, amikor úgy 8-10 éves lehettem. Emlékszem, a bátyáim ujjongva és ugrálva tépték a dobozról a csomagolópapírt, ahogy meglátták mit is kaptunk.  Én nem egészen voltam biztos benne, hogy mi is van a dobozban, de tapsikolva örültem velük én is. Később aztán megértettem, miért volt olyan nagy az örömük.

A konzolt a TV-re kötötték, magnóba játékkazetta be, joystick-ek elő és már indulhatott is a buli. Nem emlékszem már mi volt a legelső játék, amivel játszottam, de azt tudom hogy szemem-szám tátva maradt a csodálkozástól. A mai gyerekeknek, akik az Xbox-hoz, PS-hez vannak szokva ez már gagyi kategória, de nekünk akkor ez volt a csúcs. Mi is sok időt töltöttünk játékkal, mint a mai gyerekek, akár napokat is. Persze mindenben meg kell találni a mértékletességet. Nem újdonság, hogy függőséget bármi okozhat: a számítógépes játékok, a vásárlás, a szerencsejáték, de még a testedzés is.

A legismertebb szer, ami függőséget okoz, a drogok és a gyógyszerek mellett természetesen az alkohol. Nagyon sok cikket, leírást lehet találni az alkoholfüggőségről a témában. Diagnózist, tanácsokat, kezelési módszereket az érintettek és családtagjaik számára. Sokszor olvasni, hogy az alkoholizmus családi betegség, hiszen egy alkoholista életvitele egész családjának életét érinti, és a családtagok gyakran maguk is sérülnek. Ha minden érintettben megvan a szándék a helyzet változtatására, szuper lehetőségek vannak a megoldásra.

https://felepulok.hu/

A https://felepulok.hu/ oldalon minden szükséges információt megtalálunk, hogy ebben a helyzetben merre induljunk el, és mik az első lépések. A Felépülök Családi Felépülési Központ egy olyan addiktológiai- és családkonzultációs központ, amely alkohol problémával és más függőséggel küzdők, és családtagjaik számára nyújt segítséget.

Az alkoholizmust olyan addiktológiai szakemberek segítségével kezelik, akik maguk is érintettek voltak egykoron, hiszen ők is felépülő alkoholisták. Mind keresztül mentek azokon az életszakaszokon, mint az ide jelentkező és itt kezelt függők. Saját tapasztalataikkal, profi szaktudásukkal segítenek elindulni és a felépülés, a gyógyulás útjára lépni. Mindezt azért, mert tudják, hogy mik az ellátórendszer hibás pontjai, melyek a nem működő módszerek és javaslatok, hiszen ők is keresztülmentek azon az úton, mint klienseik. A betegeknek már nem kell a buktatókkal teli utat végigcsinálni, hiszen egy bizonyítottan működő terápiás modell alkalmazásával gyógyulhatnak.

Hasznos információk vannak a blogban is

A Blog menüpont alatt hasznos cikkeket találunk a témában, melyek segítenek körüljárni a problémát. Sok eltérő véleményt olvasni arról például, hogy ki számít alkoholistának. A mennyiség számít? A rendszeresség? Vagy hogy ez a szokás mennyire befolyásolja az életünket? Erről is találhatunk írást a blogban.

Másik nagyon fontos kérdés, hogy az egyik vagy neadjisten mindkét szülő alkoholizmusa hogyan, és milyen hatással van a gyermekekre? Milyen viselkedésminták, sztereotípiák, személyiségjegyek torzulásai figyelhetők meg az alkoholista szülők gyermekeinél?

Többek között ezeket a témákat boncolgatják a blogban szereplő cikkek, melyek informatívak és mindenképpen ajánlott elolvasni őket, akár magunk, akár valamelyik családtagunk érintett az alkoholbetegségben.

Az intézményben egyébként kipróbált, több évtizede használatos és jól működő módszert alkalmaznak. Ez az úgynevezett Minnesota-modell, melyről szintén olvashatunk a https://felepulok.hu/ honlapon. Ez egy Amerikából származó módszer, melynek egyik fő elem az, hogy túlnyomórészt saját élményű, felépülésben részt vevő munkatársakat is alkalmaznak a terápiákban. Magyarországra ez a forma a kilencvenes években érkezett meg, azóta egyre elterjedtebbé vált bizonyított hatékonysága miatt. A Felépülök Családi Központban is a leghatékonyabb kezelési formának bizonyult az elmúlt három évtizedben.

A Minnesota-modellnek három alapelve van. Az első, hogy az alkoholizmus egy létező dolog, vagyis nemcsak tünete más egyéb problémának. Ezért elsődleges állapotként kell rá tekinteni, illetve eszerint kezelni. A második, hogy az alkoholizmus betegség. Az alkoholistát szidással, bántással, szégyenbe hozással és egyéb hasonló módszerekkel nem lehet józan életmódra rábírni. Az utolsó pedig, hogy az alkoholizmus többfázisú betegség, tehát fizikai, mentális és spirituális síkon is kezelendő, vagyis mindhárom területen foglalkozni kell a beteggel. A betegség kezelése így lesz a leghatékonyabb.

A kezelés célja a Minnesota-modellben elsősorban az, hogy a beteg felismerje problémáját és azt a tényt, hogy segítségre van szüksége. Meg kell tanulnia, hogy életvitelében és gondolkodásában melyek azok a tényezők, melyeken változtatni kell ahhoz, hogy függőségével tünetmentesen élhessen tovább. A kezelési programban csoportterápia, pszichoedukációs és ismeretközlő előadások szerepelnek. A tanácsadásban felépülésben lévő függők is részt vesznek, a személyzet és családi tanácsadás is igénybe vehető.

E-mailen és telefonon is kérhetünk segítséget

Ha segítséget szeretnénk kérni, a honlap kapcsolat menüpontja alatt megtalálhatók az addiktológiai szakemberek telefonos elérhetőségei, de e-mail cím is található a honlapon. Állapotfelmérésre, egyéni és családi konzultációkra veszprémi és budapesti helyszíneken lehet jelentkezni, a 28 napos bentlakásos program helyszíne pedig a saját tulajdonban lévő központ, a Balaton felvidéken.

Az állapotfelmérésen az alapvető probléma azonosítása történik. Számba veszik a tünetek súlyosságát, a társult tüneteket, melyek lehetnek egészségügyi, családi, jogi és egzisztenciálisak is. Megvizsgálják, milyen lehetőségek vannak a helyzet kezelésére, illetve javaslatokat tesznek a megoldásra.

Az állapotfelmérést, ha megfelelő kezelési formának tartják, egy 6-8 alkalomból álló, heti rendszerességű konzultáció sorozat követi.  Ha a konzultáció nem megfelelő, akkor van még egy lehetőség, a 28 napos bentlakásos formájú terápia.

Hogy kiknek ajánlják a 28 napos programot? Azoknak, akik próbálkoztak már önállóan, egyéni konzultációk igénybevételével, de törekvésük nem vezetett sikerre. Azoknak is, akik nem képesek csak néhány napos absztinens időszakot fenntartani, vagy többnapos szerhasználati szakaszokat produkálnak.

A terápiás ház diszkrét, nyugodt, családias, barátságos környezetben található, a Balaton felvidéken, Szőc településen. A bentlakásos program ideje alatt teljes ellátást biztosítanak, napi háromszori étkezéssel, melyben svédasztalos reggeli, illetve étlapról rendelt meleg ebéd és vacsora található. Van lehetőség sportolásra, kirándulásra, sétára.  

Bentlakásos terápiás kezelés is rendelkezésre áll

Az itt eltöltött 28 nap során a betegek lépésről-lépésre tanulják meg azokat a módszereket, melyek segítségével megtarthatják józanságukat. A terápia sorstársakkal és olyan addiktológiai szakemberekkel közösen zajlik, akik maguk is érintettek a témában. A kezeltek családtagjai hétvégéken meglátogathatják hozzátartozójukat, akiket szintén bevonnak a programba, előadások és konzultációk keretében. A 28 nap alatt tapasztalati szakember van jelen, aki 0-24 órában rendelkezésre áll. A program természetesen személyre szabott, egyéni és kis csoportos, 3-5 fős formában zajlik, melybe a családtagokat is bevonják. A 28 nap lezárását követően az utógondozás ingyenes, melyet online vagy személyes formában is igényelhető. A „végzett” kliensek számára rendszeresen úgynevezett „felépülő napot” tartanak, mely során felfrissítik a terápia alatt tanultakat, hogy ezzel is hozzájáruljanak a józanság megtartásához.

A https://felepulok.hu/ honlapon a Rólunk menüpont alatt olvasható azoknak a klienseknek a tapasztalatai, összefoglalói és hozzászólásai, akik már végig csinálták a programot. Csupa reményteljes, szívmelengető hozzászólás és köszönetnyilvánítás, amiből egyértelműen kitűnik, hogy a terápia hasznos és számtalan alkoholbeteg és egyéb más függőséggel küzdő beteg életét segített visszaterelni a gyógyulás és a józanság irányába.