Geek-kultúra és egy csomó dolog, ami már meghatározhatja a divatot

Nem árt odafigyelni a fiatalok, körülöttünk zajló világára. Mert az nem csak, hogy kezd már önálló piacokat teremteni, hanem ezek a globális piacok már teljesen ki is épültek. És most bizony azokról a fiatalokról van szó, akik a következő felnőtt-generáció lesznek, akiknek az ízlése mindent meghatároz majd. És hát, az ő ízlésük bizony sokkal sokfélébb, mint a miénk volt, ugyanebben a korban.

Ma már mindenki nagyon autonóm módon alakítja ki közülük az érdeklődését bármi felé. Elmúltak azok az idők, mikor minden fiatal (vagy nagy részük), ugyanazt nézte, olvasta, fogyasztotta, és nagyjából ugyanazért rajongott… Ma már végtelen azoknak a dolgoknak a palettája, amiből a populáris kultúra terén választhatnak, ami nem csak a szórakozásukra szolgál, de sok tekintetben a szemléletüket is formálja. Ugyanis, én most azt állítom, hogy a populáris kultúra új termékei valójában több kultúrát is hordoznak (sok esetben), mint a régi dolgok – melyek még minket szórakoztattak gyerekkorunkban. És nem is annyira irányított ez a kultúra.

Csak egy részei az egész fiatal társadalomnak a gamerek. Akik az idejük jó részükben számítógépes játékokkal játszanak, de nem is akármilyenekkel. Ugyanis már ezek a játékok is összetettebbek tudnak lenni (például történetileg), mint a filmek, és a történelemről, és egyebekről is tanulhatunk belőlük – felnőttek is játsszák őket bőven. Egyes fiataloknak pedig annyira meghatározzák az életét, hogy mindenben kifejezik a hétköznapokban a kulturális hovatartozásukat. Szerencsére vannak nagyon jó magyar vállalkozások is, melyek kiszolgálják ezt az igény, és minőségi, de nem túlárazott, trendi termékeket forgalmaznak amiatt – ilyen például a LOLmarkt.hu online póló szaküzlet. Egy hely, ahol tényleg érdemes vásárolni. Mert ténylegesen, jó áron lehetővé teszik, hogy a srácok és lányok (bár nem is tudom miért csak fiatalokról beszélek tényleg, miközben épp felnő már egy ilyen generáció), igényes cuccokat hordjanak, amik szellemességet, és trendiséget egyszerre tükröznek. Az említett minőségről (például minőségi felhasznált alapanyagokról) nem is szólva.

Minderről, amiről eddig beszéltem engem a kisfiam (egyre nagyobb fiam, csak sosem szeretek szembesülni vele, mennyire rohan az idő) okított ki, de ténylegesen van a cégünknél is olyan kolléga (korombéli), aki ugyaninnen, a lolmarkt.hu-ról rendel pólókat. És történetesen ő is a “gamer” szekcióból válogat főként, pedig sok-sok ilyen szekció van a bolton belül. És még én is találtam olyan, nagyon ötletes mintákat, pólónyomatokat, melyeken szívesen hordanék, mert játszottam azokkal a játékokkal, amiket ábrázolnak, és valóban jól is néznek ki. Among Us, Minecraft, Cyberpunk – ezek most a legmenőbb címek, és már ott tartok, bemegyek egyszer egy ilyen pólóban dolgozni, és nagyon szívesen bebizonyítom – ha rákérdeznek -, hogy tényleg ismerem ezeket a játékokat. Talán az élő példa vagyok rá, hogy a LOLmarkt tudja lelkesíteni a korosabb generációt is, hogy legyen kissé fiatalosabb.

online póló

Persze, olyan póló is található náluk, mely nem egy konkrét videojáték-címhez (vagy filmhez, bármilyen aktuális trendhez) köthető, de szerintem vicces és hasznos is, hogy a fiatalok már külsőségek terén nyilvánvalóvá teszik, milyen az érdeklődésük. Úgy képzelem el, ez nagy könnyebbség nekik, hogy közös témákat találjanak félig ismeretlenül is. A pártalálásban is hasznos lehet az ilyesfajta kifejezésmód – bárcsak az én időmben lettek volna ilyesmik, tematikus pólók, mint most a LOLmarkton… Ha szeretek egy filmet, és olyan pólót húzok, mely abból az alkotásból ragad ki egy mozzanatot, biztos lesz, aki megörül, hogy ilyet lát, és meg is indul egy beszélgetés. A zenekaros pólókról nem is beszélve, talán azok a legismertebbek, de rajongjunk animékért, hagyományos rajzfilmekért, vagy sorozatokért, már beszélgetésindítónak is tök hasznos, ha ezt kivetítjük mások felé. Mármint, hogy mi a kedvencünk ezek közül. Nézzetek szét tényleg a lolmarkt.hu online póló weboldalon, mert mindenféle ilyesmit találhattok ott!

Az online is rendelhető pólókon és egyéb felsőruházaton túl lehet készíttetni baseball sapkát például, illetve vannak tök jó, frappáns mintás vászontáskáik, és még fémbögréket is találni a kínálatukban. Ilyen bögre szintén illene a munkahelyemre, ahol a konyhán mindenkinek mindenből saját van.

Pont annyira trendik, mint amennyire egy ilyen cégtől elvárnánk. A közösségi média minden platformján szétnézhetünk a felületeiken. Ott vannak természetesen Facebook-on, Intagrammon, bár a fiatalabbak lehet, hogy előbbit kevésbé, inkább mondjuk a Pinterestet keresik. De, azon is megnézhetjük online a pólókat, egyebeket, és van Youtube-csatornájuk is például. És blogjuk – ezt majd elfelejtettem!

Egyébként ha már ilyen hosszan ejtek szót róluk, azért is tudom, hogy elégedettséget váltanak ki mindenkiből (nem csak a fiamból) a termékeik, mert épp most lettek 10 évesek. Az azért már egy ennyire újszerű szolgáltatásnál szép, egyedülálló kornak számít. 2012-ben nyitották tehát az első üzletüket, azóta pedig csak gyarapszik, és gyarapszik a boltjaik száma. Arról nem is szólva, hogy Sajószöged nevű községből indult a projekt, ma pedig az ország legnagyobb városai többségében beléjük lehet futni, tényleg rengeteg helyen. 40 kollégával dolgoznak, de kár talán túlspirázni, mert a webes felület pont eléggé árulkodik arról, hogy mennyire oké minden amit csinálnak. És nagyon ízléses cuccokban tűnik fel nekik köszönhetően a fiam – és fogok, terveim szerint magam is egyre többször -. Mármint ilyen ruhákban.

Viszont, azon apróságok sorára még szeretnék kitérni, ami nem látszik talán elsőre a weboldalról: ingyenesen lehet tőlük méretcserét kérni – ezt tényleg jó ha tudja mindenki, tehát nem kell fizetni ilyen esetben az online rendelt póló szállításért sem. Mondjuk hozzánk van egészen közeli boltjuk is, de aki tényleg csak a netet használja ilyenek lebonyolítására, az semmiben sem szenved hátrányt. Gyorsan szokták küldeni, amit rendel az ember, mindig látom, hogy azonnal jön a futár a fiamhoz, és nem voltak tévedések és ilyesmik a termékek küldésénél – noha más kereskedőknél mindig megesik, és nem is meglepő, hogy mindig minden azért nem mehet tökéletesen. De itt megúsztunk minden lehetséges buktatót, szóval mi ilyen szempontból is elégedettek vagyunk ezzel a kereskedővel.

Összefoglalva, ajánlom meleg szívvel mindenkinek ezt a helyet, és ne tévesszen meg benneteket, hogy én főleg a játékos, filmes stb. tematikájú pólókat emeltem ki. Van a kedvenc youtuberemnek is náluk saját mintás pólója, és a konzervatív oldal is erős: ha idősebb családtagot lepnénk meg anyák napjára, szülinapra, vagy keressünk valamit, vagy készíttessük egyedi pólómintát. Ez a legkirályabb dolog, amit tudok javasolni.

Abban pedig tényleg ne legyetek maradiak, hogy aggódtok esetleg, hogy a gyermeketek sok számítógépes játékkal játszik, vagy állandóan animéket néz. Csak arra figyeljetek, hogy emellett egészséges dolgokat is csináljon, mozogjon stb. de ezek a tartalmak nem butítóak – ahogy azt a nagyon-nagyon maradi gondolkodásmód feltételezi – hanem pont ellenkezőleg. A modern világ nagyon tartalmas dolgokat termelt ki, ezért sokkal több kultúrát szívnak be a mai fiatalok ezekből, mint hinnénk. Én kicsit sem hiszek a károgóknak: a fiaink, lányaink okosabbak és szélesebb látókörűek lesznek az internettől, a modernitástól, a számítástechnikától, mint mi voltunk. Bármibe lefogadom.