A napelem nem játék, ám annál hasznosabb

Sosem voltam egy “gamer girl”, mindig inkább a sorozatokért és a filmekért rajongtam, és mivel azok is jó sok időt elvettek tőlem, ezért a számítógépes játékoktól mindig tartózkodtam valamelyest. Meg hát mindig is az olvasás volt a fő szerelem. Aztán jött egy olyan fiú az életembe, aki ezek közül mindet nagyon szerette, és valahogy kinyílt a világ előttem a számítógépes játékokat illetően. Nem mondom, hogy az új kedvenc hobbim lett, de érdekes módon például az autós játékokat nagyon imádom, pedig a való életben egyébként nem is vezetek, nincs jogsim, és azt is utálom, ha valaki már egy kicsit is gyorsabban vezet a kelleténél. A játékokban meg imádok száguldozni, hát ki érti ezt? A másik nagy felfedezésem, hogy mennyi cicás számítógépes játék van!… Imádom ugyanis a macskákat, és igen, annyira nagy rajongójuk vagyok ezeknek a csodálatos élőlények, hogy én vagyok az a tipikus idióta, akinek körülbelül bármit el lehet adni, ami cicás. De a játékok tényleg jók. Van egy kártyás, ahol egymás és bot ellen is tudunk játszani, gyors körök vannak és egyébként ennek van egy rendes, fizikai kártyajáték verziója is, aztán van egy olyan játék is, ami mászkálós, és egy aranyos cicával kell közlekedni, különböző feladatokat megoldani egy elég ijesztő és lehangoló virtuális világban.

Amúgy azt is kifejezetten szeretem nézni, amikor a barátom játszik, mert általában érdekes játékokat választ, és már azt is nagyon jól tudja, hogy nekem miket érdemes ajánlania – kiismerte az ízlésemet. Szóval bátran ajánlom mindenkinek, hogy merjen kísérletezni, a barátai, gyereke, tesója, szerelme mellé odaülni, és kicsit belefeledkezni ebbe a világba…

Úgy látszik, én mindenkitől tanulok valamit, mert apukámmal kifejezetten a napelemek váltak közös témánkká a családi ház felújítása során. Noha az ötletet én hoztam, hogy ha belefér a költségvetésbe, akkor ideje egy fenntarthatóbb megoldásra váltanunk, ugyanis a napelemes rendszerek nagyon sokat jelentenek környezetvédelmi szempontból, de nem mehetünk el amellett sem, hogy nagyszerű hosszútávú befektetésnek is bizonyulnak. A napelemrendszer.info nagyszerű információgyűjteményt jelent mindazon online látogató számára, akik érdeklődnek a téma iránt, de nem biztos, hogy pontosan tudják, hogyan kezdjenek bele a megigénylés folyamatába és pontosan mire érdemes figyelniük. A napelem szerelés az egyik legfontosabb része az egész dolognak, de ahhoz, hogy odáig eljussunk, bizony több lépésen is sikeresen túl kell esnünk. Az első és megkerülhetetlen dolog, az az, hogy a szakértők segítségével felmérjük a saját igényeinket. Mennyi az ingatlanunk jelenlegi vagy tervezett áramfelhasználása – azaz mekkora teljesítményű napelemes rendszerre van szükségünk? Hány kW-os rendszer az, ami pont megfelel az igényeinknek? Bővítsünk a későbbiekben, vagy válasszunk most nagyobbat? Ezek mind olyan kérdések, amelyekkel kapcsolatban már a weboldal is segít orientálódni bennünket, de a legbiztosabb az, amikor mindezt szakértők segítségével vitatjuk meg – így lehetünk biztosak abban, hogy minden igényünket kielégítő megoldás fog születni, pontosan a személyünkre szabva. Míg ezek a lehetőségek igen rugalmasan alakulnak, addig van a történetnek egy olyan szelete is, ahol bizony sokkal jobban meg van kötve a kezünk – ez pedig nem más, mint az ingatlan, a telek, a tető adottságai. Nem mindegy ugyanis, hogy akad-e olyan nehezítő tényező, amely a napelemes rendszer működését negatív irányban befolyásolhatja. Fontos, hogy mindezeknek utánaolvassunk, hogy tudjuk, mire készülhetünk, de itt a reflektorfény valójában a szakemberekre vetül, ugyanis csak és kizárólag ők tudják eldönteni, megfelel-e a terep a feltételeknek. Hogy mit is jelent ez pontosan? Megannyi tényező van, amire tekintettel kell lenniük. Ott van például az ingatlan tájolása – nagyon sokat számít, milyen szögben éri a napelemeket a napfény. De ha már a szögről beszélünk, akkor muszáj megemlítenünk a tető dőlésszögét is. Az is fontos, hogy szomszédos épület, nagy kiterjedésű fa vagy bármi egyéb dolog ne vessen tartósan nagy árnyékot az adott területre. Látható tehát, hogy mindezekre tekintettel nagyon lényeges az, hogy a helyszíni szemle a lehető legalaposabban történjen. De hogyan juthatunk el odáig?

Először is tényleg ajánlott szétnézni a honlapon, hogy valamelyest képbe kerüljünk a napelemeket illetően. Ha ezzel megvagyunk, akkor az ajánlatkérő űrlap segítségével tudjuk a folyamatot kezdeményezni, amihez elegendő, ha megadjuk a kért információnkat, ami néhány részlet az ingatlanunkról és az várható áramigényről, ezt követi még néhány személyes adat feljegyzése, hogy fel tudjanak minket keresni. Ezek után következik a sorban a kapcsolatfelvétel, majd időpont egyeztetése után a helyszíni szemle. Amennyiben ott mindent rendben találtak, a papírmunkák és az engedélyek időszaka következik. Ha idáig eljutottunk, akkor már csak a napelem szerelés van hátra – miután a tartószerkezet és minden egyéb a helyére került, onnantól pedig büszke napelemes rendszer tulajdonosokká avanzsálunk!

Ha minden álmod, hogy lásd, ahogy éppen zajlik az ingatlanodnál a napelem szerelés, akkor szívből ajánlom, hogy látogass el a napelemrendszer.info oldalra, ahol azon felül, hogy számos napelemes rendszerrel kapcsolatos kérdésedre választ tudsz kapni, még bele is vághatsz a folyamatokba, ha felveszed a kapcsolatot a site-on található űrlap segítségével! Én mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy ha lehetőségei engedik, váltson napelemes energiára, ugyanis számos tanulmány felhívja arra a figyelmet, hogy nagyon fontos az, – és egyre inkább azzá válik, ahogyan telnek az évek-, hogy minél többen a megújuló energiaforrásokat válasszuk, mert ez számunkra is kifizetődő és a környezetünket is óvjuk vele. Hidd el, hogy ezt a befektetést nem fogod megbánni…